Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

To Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου κηρύχθηκε το 2005 με την ΚΥΑ 23069/14-6-2005/ ΦΕΚ 639Δ. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα εντός των ορίων των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας, με έκταση περίπου 2.000.000 στρεμμάτων, η οποία καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου, τις περιοχές Κόνιτσας και Μέτσοβου καθώς και το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών. Για τη διαχείριση και διοίκηση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αναγνωρισμένη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οφείλεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει στην έκτασή του δύο (2) προϋπάρχοντα Εθνικά Πάρκα, του Βίκου – Αώου και της Πίνδου ( Βάλια Κάλντα) και έντεκα (11) περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «NATURA 2000». Περιλαμβάνει επίσης μία (1) περιοχή που χαρακτηρίζεται ως Βιογενετικό Αποθεματικό, έντεκα (11) Καταφύγια Άγριας Ζωής και, τέλος, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, το οποίο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Η τεράστια έκταση του Εθνικού Πάρκου, οριοθετεί ένα χώρο με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας και υψηλής αισθητικής. Οι ψηλές κορυφές των βουνών της Βόρειας Πίνδου, όπως ο Σμόλικας – το δεύτερο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα (2.637μ), η Τύμφη (2.497μ), η Βασιλίτσα (2.249μ), δημιουργούν ένα τοπίο έντονης γεωμορφολογίας. Τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου συνθέτουν εξαιρετικής αισθητικής τοπία.
Ρεύματα και ποτάμια, όπως ο Βοϊδομάτης, ο Αώος και ο Βενέτικος, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό υδρογραφικό δίκτυο. Οι ορεινές λίμνες της Τύμφης, του Σμόλικα και Φλέγγας, γνωστές ως “Δρακόλιμνες” αποτελούν τις νοτιότερες ορεινές λίμνες της Ευρώπης, υπολείμματα από την Εποχή των Παγετώνων. Τα δασικά οικοσυστήματα, από τα μεγαλύτερα της χώρας, και ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων και ενδημικών ειδών φυτών και ζώων, αποτελούν ένα χώρο υψηλής αξίας βιοποικιλότητας. Αρχαία αξιοθέατα και μνημεία, πέτρινες γέφυρες και κτίρια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συμπληρώνουν το μοναδικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Join the park: www.pindosnationalpark.gr/