Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

 

ΜΚΟ

ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, που δημιουργήθηκε το 2004 από επιστήμονες με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας και διαχείρισης. Κύριοι στόχοι και άξονες δράσης της οργάνωσης είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ως δημόσια-συλλογικά αγαθά. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εστιάζει κυρίως στην προώθηση της βιώσιμης συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση σε 4 είδη σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκο, τσακάλι ,λύγκα) και στους βιότοπούς τους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ορεινών και ημιορεινών οικοσυστημάτων της χώρας και όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικών πόρων. Μελετά, προστατεύει και διαχειρίζεται τους πληθυσμούς και τα ενδιαιτήματα των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τη διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα μας, μέσα από το πρίσμα της συνολικής ανάγκης διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκπροσωπείται επίσης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (Large Carnivores Initiative for Europe/LCIE/ IUCN Working Group) καθώς και στο ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe), ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εξειδικευμένων φορέων και οργανώσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με υποδομές μεταφορών και φυσικά οικοσυστήματα. Επιπλέον, η οργάνωση δίνει μεγάλη σημασία στην μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς (Δασαρχεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθνικά Πάρκα κ.λπ.). Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διατηρεί επίσης μια μόνιμη συνεργασία με Ακαδημαϊκούς φορείς (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα) προάγοντας την εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση και έρευνα, καθώς και με σπουδαστές διαφορετικών βαθμίδων. Mεταξύ άλλων η ΚΑΛΛΙΣΤΩ λειτουργεί επίσημα και ως φορέας υποδοχής φοιτητών που διεξάγουν την πρακτική τους άσκηση.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δίνει μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων που βελτιώνουν έμπρακτα τους όρους συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής, με τη διάδοση και εφαρμογή στοχευμένων και εξειδικευμένων προληπτικών μέτρων ή μηχανισμών όπως: η χορήγηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ποιμενικών σκύλων (για την μείωση των ζημιών στην αγροτική οικονομία), η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων, αλληλεπίδρασης αρκούδας – ανθρώπου), η λήψη μέτρων αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων σε οδικούς άξονες με θύματα είδη της άγριας πανίδας (όπως στην Εγνατία Οδό).
Εκτός από τις δράσεις της στην ύπαιθρο, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αξιοποιεί το έργο της και διαδίδει τα αποτελέσματα και μηνύματά του μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με εκστρατείες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης καθώς και με την οργάνωση προγραμμάτων εθελοντισμού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά στην ύπαιθρο.
Χάρη στην προσήλωση των ανθρώπων της και την υποστήριξη των εθελοντών της, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει πολλά:

  • Προωθεί τη θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών Δικτύων των Περιοχών αυτών (όπως το NATURA 2000) και “οικολογικών διαδρόμων” σύνδεσης μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατοχύρωση ως Προστατευόμενων Περιοχών των εκτάσεων που διαχειρίζονται πλέον από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
  • Εγκαθίδρυσε θεσμικά και συμμετέχει πλέον επίσημα στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (Bear Emergency Team-BET), η οποία επεμβαίνει κάθε φορά που κάποιο άγριο ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο (περιπτώσεις τροχαίων, λαθροθηρίας κ.λπ.).
  • Συνέβαλε στην επίσημη εγκαθίδρυση νέων αναβαθμισμένων περιβαλλοντικών κριτηρίων και προδιαγραφών με στόχο την εξουδετέρωση ή ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από μεγάλα τεχνικά έργα και άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και την άγρια πανίδα.
  • Σχεδιάζει και συντονίζει εκστρατείες και προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.
  • Οργανώνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας, με στόχο την ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος
    Αναπτύσσει και διατηρεί συνεργασίες με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

WWF ΙΤΑΛΙΑΣ

H WWF Italia Onlus είναι μια ιταλική περιβαντολλογική οργάνωση που έχει σκοπό να σταματήσει την υποβάθμιση του πλανήτη. Η WWF στοχεύει στο να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε αρμονία με τη φύση.
Αυτοί οι μεγάλοι στόχοι μεταφράζονται σε εκατοντάδες δράσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων των απειλούμενων ειδών. Αυτό γίνεται εφικτό με πρότζεκτ που σχετίζονται με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, νομικές ενέργειες, καθιέρωση και διαχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών προστατευόμενων περιοχών, η περιβαντολλογική awareness και εκπαίδευση.
Σε αυτό το πλαίσιο η διατήρηση του πληθυσμού διατήρησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Marsican brown bear) υπήρξε μια προτεραιότητα της WWF Ιταλίας από την αρχή της ίδρυσής της το 1966: σε αυτά τα πενήντα χρόνια αναπτύξαμε την καμπάνια «Ένα Μήλο για Αρκούδες», ενεργοποιήσαμε εγκαταλειμμένους οπωρώνες, διανείμαμε ηλεκτροφόρους φράκτες, και υλοποιήσαμε ένα σημαντικό αριθμό περιβαλλοντολογικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης συνεργαστήκαμε με Εθνικά Πάρκα, δημόσιες υπηρεσίες και την Ιταλική Δασοφυλακή (τώρα Carabinieri Forestale) στο να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες. Καθιερώσαμε ένα δίκτυο δικηγόρων που είναι αφιερωμένοι στην προστασία των αρκούδων ενάντια σε παράνομες δραστηριότητες. Τέλος υποστηρίξαμε και συμμετείχαμε σε σημαντικό αριθμό πρότζεκτ, όπως το πρόγραμμα LIFE «ARCTOS» για την διατήρηση της καφέ αρκούδας. Όλα αυτά έχουν ως στόχο τη διάσωση των ειδών από το φάσμα της εξαφάνισης και ταυτόχρονα την συμβίωση με τοπικές κοινότητες.