Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Ερευνητική Ομάδα Οικολογίας της Άγριας Φύσης, Ζωονόσων και GIS του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελείται από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, κυρίως μέλη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας. Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας είναι ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ζωολογίας, στον τομέα της υγείας του πληθυσμού της άγριας πανίδας. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας είναι τόσο η μελέτη των ασθενειών των ειδών της άγριας πανίδας, όσο και η καθιέρωση και εφαρμογή ευρείας κλίμακας μελετών επιτήρησης αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων ασθενειών. Επιπλέον, η ομάδα μελετά τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ άγριων και οικόσιτων ζωικών ειδών κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης διαφόρων μολυσματικών παραγόντων, τις ζωονοσογόνες πτυχές των ασθενειών της άγριας πανίδας και νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές.
Από μοριακή οπτική, η ερευνητική ομάδα διεξάγει μοριακή τυποποίηση των μολυσματικών παθογόνων της άγριας πανίδας και διερευνά την ύπαρξη πολυμορφισμών ή μεταλλάξεων που προσδίδουν αντίσταση σε συγκεκριμένες ασθένειες των ζώων. Η ομάδα πραγματοποιεί γονιδιωματικές και μεταγονιδιωματικές μελέτες, προκειμένου να αποσαφηνίσει την πυκνότητα του πληθυσμού σε απειλούμενα είδη ζώων και να συλλέξει δεδομένα για τα ενδιαιτήματά τους.
Επιπρόσθετα, η ομάδα εργασίας συνδυάζει στατιστικές εξειδικευμένων εφαρμογών και χωρικές αναλύσεις, τη μοντελοποίηση / διαμοιρασμό μοντέλων για την πρόληψη ασθενειών και ζωονόσων με τη βοήθεια των γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης (GIS), την επιτήρηση γεωχωρικών δεδομένων και την οικοδόμηση γεωχωρικών βάσεων δεδομένων, τη διαχείριση και ανάλυση των γεωχωρικών δεδομένων.
Τέλος, η ομάδα έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ασχολείται ενεργά με τη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία οικολογικών δεδομένων που σχετίζονται με είδη της άγριας πανίδας, ενώ από το 2008, συμμετέχει σε προγράμματα προστασίας άγριων ζώων και οικοτόπων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ)/Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, μέρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006. Το 1ο Εργαστήριο του ΤEET ανέλαβε το 2019 τη διεκπεραίωση του επικοινωνιακού μέρους του προγράμματος Life Arcprom.
Το 1ο Εργαστήριο ζωγραφικής του ΤΕΕΤ είναι μέρος του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος και στοχεύει στην μελέτη της οπτικής γλώσσας της ζωγραφικής στο διευρυμένο πεδίο της σύγχρονης καλλιτεχνικής πραγματικότητας. Ένα σημαντικό με΄ρος αυτής της προσέγγισης είναι η μελέτη του τοπίου και των διάφορων δομικών του στοιχείων (όπως το πολιτιστικό, το κοινωνικό, το ιστορικό. Το κύριο εργαλείο για την μελέτη των παραπάνω είναι η διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες https://visualmarch.eetf.uowm.gr/) που εξερευνά καλλιτεχνικά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από το 2007. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας είναι ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζιώγας (Αναπληρωτής Καθηγητής). Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες έχει ενεργοποιήσει στην περιοχή δράσεις με τη συμμετοχή σπουδαστών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και μελών των τοπικών κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες είναι η συμβολή στην κατανόηση των διαφόρων παραμέτρων της περιοχής, η ανάπτυξη (πολιτιστική και οικονομική) και η εισαγωγή των σπουδαστών στην κατανόηση του τρόπου που μια τοπικότητα μπορεί να γίνει παγκόσμια. Από το 2007 έχουν διοργανωθεί ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων, δράσεων και συνεδρίων που σχετίζονται με όσα αναφέρθησαν. Το πιο πρόσφατο είναι η Διεθνής Συνάντηση/Συνέδριο Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα (Ιούλιος 2019) όπου περισσότεροι από διακόσιοι συμμετέχοντες από εικοσιπέντε χώρες παρουσίασαν περιπατητικές διαδικασίες και εισηγήσεις επί μία βδομάδα στην περιοχή των Πρεσπών