Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Το σήμα RESPECT ® στην 88η Δ.Ε.Θ.

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου @LIFE ARCPROM (https://lifearcprom.uowm.gr/), έχει εισάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σήμανσης για προϊόντα κα υπηρεσίες “φιλικά” προς την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα.

Το σήμα RESPECT® συμβολίζει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που το φέρουν έχουν παραχθεί με διαδικασίες ‘φιλικές’ προς την άγρια ζωή, ενώ η χρήση του σήματος στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Το σήμα απευθύνεται σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και παρόχους υπηρεσιών που αποδεδειγμένα και με συνέπεια εφαρμόζουν μέτρα και κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας τη συνύπαρξη των άγριων ζώων και του ανθρώπου εντός ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, θέτοντας ειδικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για κάθε επιλεγμένο προϊόν ή υπηρεσία, το σήμα RESPECT βοηθά τους καταναλωτές να μετέχουν και εκείνοι στις δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας, επιλέγοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην οικονομία ορεινών και άλλων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Οι απαιτήσεις και οι απαραίτητες προδιαγραφές για την απονομή του σήματος έχουν θεσπιστεί από την επιστημονική ομάδα υλοποίησης του έργου LIFE ARCPROM και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το συντονισμό του νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής, καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μπιλλίνη.

Η απονομή του σήματος, υλοποιείται μέσω της χρήσης ενός πληροφοριακού συστήματος που είναι εγκατεστημένο στην ιστοσελίδα του σήματος (www.respect-label.gr), όπου και τεκμηριώνεται η επιλογή δράσεων και η εφαρμογή των σχετικών απαιτήσεων. Οι απαιτήσεις παρουσιάζονται με μορφή ερωτηματολογίου χρησιμοποιώντας ψηφιακές λειτουργίες που διευκολύνουν τις ανάγκες καταχώρησης δεδομένων εφαρμογής των προδιαγεγραμμένων απαιτήσεων. Μετά την υποβολή της αίτησης, μέλη της ομάδας έργου επισκέπτονται τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να καταρτιστεί ή να ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευθύνης και προστασίας κάθε επιχείρησης.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Maiella), ενώ συντονιστής του έργου είναι η Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Η καφέ αρκούδα είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι του σήματος από τις τρεις προαναφερόμενες περιοχές στην Ελλάδα είναι είκοσι μία (21) επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Στην 88η Δ.Ε.Θ. συμμετέχουν με προϊόντα τους εννέα (9) από αυτές.