Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Γνωριμία με την μονάδα σκύλου «Καρελίας» για την απώθηση αρκούδων στο πλαίσιο του έργου LIFE Arcprom

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αθηνά και την Adele, τα δύο Καρελίας σκυλιά (Karelian Bear Dogs – KBD),  καθώς και τους χειριστές τους από την μονάδα σκύλων Καρελίας που έχει δημιουργήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του έργου LIFE Arcprom, είχαν οι εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, φορέων και Εθνικών Πάρκων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στην περιοχή της Καλαμπάκας, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην περιοχή των εταίρων του έργου LIFE Bear-Smart Corridors.

Τα σκυλιά Καρελίας είναι μια φυλή που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται από κυνηγούς και αγρότες για αιώνες (κυρίως στην Σκανδιναβία και τη Ρωσία). Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ατρόμητη φύση του το έκαναν πολύ δημοφιλές για την καταδίωξη επιθετικών θηραμάτων όπως η αρκούδα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στη χώρα μας γίνεται εισαγωγή, χρήση και επίδειξη μιας καινοτόμου, καλά δοκιμασμένης (και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ) & αποτελεσματικής μεθόδου για την ελαχιστοποίηση των περιστατικών αλληλεπίδρασης αρκούδων-ανθρώπων. Μετά την κατάλληλη εκπαίδευση τα σκυλιά κατευθύνονται από τον χειριστή τους προς τις «προβληματικές» αρκούδες που εμφανίζουν συμπεριφορά «εξοικείωσης» σε ένα καθορισμένο σημείο ώστε να την κυνηγήσουν και να την απωθήσουν.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση της μονάδας: