Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Δρασεις για το περιβαλλον στο Παρανεστι Δραμας: Μια ημεριδα και ενας περιπατος για την σημασια της Ευρωπαϊκης Πρασινης Ζωνης και της συνυπαρξης με την αρκουδα

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με την Ένωση Πάρκων Βουλγαρίας, το Ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (European Green Belt) , τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το έργο LIFE ARCPROM διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου με θέμα:

«Ανάδειξη της αξίας της βιοποικιλότητας και της διασυνοριακής συνεργασίας στην Οροσειρά της Ροδόπης».

Πέρα από τους διοργανωτές έχουν προσκληθεί για να τοποθετηθούν εκπρόσωποι από τον Δήμο Παρανεστίου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Αναπτυξιακή Δράμας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και την κοινότητα για την συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, Πελίτι.

Άξονες της ημερίδας θα αποτελέσουν η πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη και το έργο LIFE ARCPROM.

Tί είναι όμως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη; Κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη, ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη. Έτσι, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη, ενώ το ομώνυμο δίκτυο συγκροτήθηκε το 2003.

Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, καθώς και λίμνες και ποτάμια της Βαλκανικής. Kάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: ο ποταμός Καλαμάς, ο Γράμμος και η Βόρεια Πίνδος, οι λίμνες των Πρεσπών και τα γύρω βουνά,το όρος Καϊμάκτσαλαν, οι λίμνες Δοϊράνη και Κερκίνη και το όρος Μπέλες, η οροσειρά της Ροδόπης, ο ποταμός Έβρος και οποιαδήποτε άλλη συνοριακή περιοχή από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη !

Και τί είναι το έργο LIFE ARCPROM; Το LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Majella). Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνονται:

Η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές,

H ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες),

H εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που δεν μπορούν να ανοίξουν τα άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.

Την επομένη της ημερίδας, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται περιήγηση στο Μονοπάτι της Συνύπαρξης με την αρκούδα στο Νέστο. Συγκεκριμένα, η διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί είναι από τον οικισμό Ξάγαντο μέχρι τον ποταμό Νέστο, η «2η διαδρομή όπως έχει σημανθεί από το έργο LIFE ARCPROM: https://lifearcprom.uowm.gr/wp-content/uploads/2021/12/E.5-Leaflet-Rodopi_gr.pdf

Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών είναι ανοικτές για το κοινό.

Παρακάτω θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να βρεθεί και στο παρακάτω link: https://www.facebook.com/events/454604613357904

One discussion and one walking tour for the European Green Belt and LIFE ARCOROM in Rodopi region (Paranesti, Drama)

SEPTEMBER 23: HOSPITALITY SETTLEMENT OF PARANESTI ENVIRONMENTAL EDUCATION CENTER (“KPE”)

Days dedicated to the European Green Belt

*10.30 – 12.00: Discussion “Transboundary Regional Park within the Balkan Green Belt in the Rhodope Mountains – Opportunities, Challenges, Necessity”

>1) Greetings from the officials and the representatives of local stakeholders

>2) Presentation of the European Green Belt Network (GR), CALLISTO, 10′

>3) What is the Transboundary Regional Park and why do we need it? – ASSOCIATION OF NATIONAL PARKS OF BULGARIA (EN), 10′

>4) Τhe role of the Management Unit of Nestos -Vistonida and Rhodope National Parks in cross-border environmental protection (GR), NECCA, 10′

>5) Local initiatives and the importance of regional networking – INVITED SPEAKERS: Peliti, Municipality of Paranesti, Region of Eastern Macedonia and Thrace, Development of Drama, 10′ each speech (GR)

>6) Discussion, (GR), 30′

*12.00 – 12.30: Coffee break

LIFE ARCPROM: “Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe

*12.30 – 13.30: Event “Presentation of goals & actions of the LIFE ARCPROM project”

>1) Presentation of goals & actions of LIFE ARCPROM (GR), KALLISTO, 15′

>2) Discussion with residents, professionals and representatives of local bodies, (GR), 45′

*13.30 – 14.30: Lunch & Networking

SEPTEMBER 24: MEETING POINT XAGNADO SETTLEMENT

Guided tour of the “Path of Coexistence” on the Nestos River

*10.30 – 12:30: Excursion to the Path of Coexistence

Μία συζήτηση και ένας περίπατος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη και το LIFE ARCPROM στην περιοχή της Ροδόπης (Παρανέστι, Δράμας)

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Ημέρες αφιερωμένες στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη

*10.30 – 12.00: Συζήτηση «Διασυνοριακό Περιφερειακό Πάρκο εντός της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης στην οροσειρά της Ροδόπης – Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Αναγκαιότητα»

>1) Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους φορέων και τοπικών ενδιαφερόμενων μερών

>2)Παρουσίαση του Δικτύου European Green Belt (GR),ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 10’

>3) Τι είναι το Διασυνοριακό Περιφερειακό Πάρκο και γιατί το χρειαζόμαστε; – ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (EN), 10′

>4) Ο ρόλος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης στην διασυνοριακή προστασία του περιβάλλοντος (GR), ΟΦΥΠΕΚΑ, 10’

>5)Τοπικές πρωτοβουλίες και η σημασία της περιφερειακής δικτύωσης – ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΜΕΝΟΙ: Πελίτι, Δήμος Παρανεστίου, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αναπτυξιακή Δράμας , 10’ η κάθε τοποθέτηση (GR)

>6) Συζήτηση, (GR), 30’

*12.00 – 12.30: Διάλειμμα για καφέ

LIFE ARCPROM: « Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε 4 Εθνικά Πάρκα στην Ν. Ευρώπη»

*12.30 – 13.30: Εκδήλωση «Παρουσίαση στόχων & δράσεων του έργου LIFE ARCPROM»

>1) Παρουσίαση στόχων & δράσεων της LIFE ARCPROM (GR), ΚΑΛΛΙΣΤΩ,15′

>2) Συζήτηση με κατοίκους, επαγγελματίες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων,(GR), 45′

*13.30 – 14.30: Γεύμα & Δικτύωση

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΞΑΓΝΑΝΤΟ

Ξενάγηση στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης» στον ποταμό Νέστο

*10.30 – 12.30: Εκδρομή στο Μονοπάτι της Συνύπαρξης