Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ_ΦΔΒΠ

 

 

Καρδίτσα, 02 Νοεμβρίου 2021

Αξιότιμες/οι Κυρίες/Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει σε πρόγραμμα LIFE, με τίτλο «LIFE ARCPROM – Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» (LIFE18 NAT/GR/000768 – https://lifearcprom.uowm.gr/el/), το οποίο έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β. Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και στο Πάρκο Majella της Ιταλίας.

Στα πλαίσια της Υποδράσης C2.1 του έργου, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, έχουν προγραμματίσει τη διενέργεια πρακτικού σεμιναρίου με τίτλο «Διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας». Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνέχεια της ομώνυμης ημερίδας θεωρητικής κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και απευθύνεται πρωτίστως στο προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιφερειών, Διευθύνσεων Δασών, Δασαρχείων καις Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που παρακολούθησαν την παραπάνω ημερίδα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στις μεθόδους και τις τεχνικές κτηνιατροδικαστικής διερεύνησης των αιτιών θανάτου άγριου ζώου (αρκούδα) στο πεδίο, με σκοπό την αποτροπή της χρήσης παράνομων πρακτικών. Επιπλέον, στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τα υλικά και μέσα που χρησιμοποιούνται από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την απομάκρυνση ή τη διάσωση ατόμων καφέ αρκούδας από περιοχές με ανθρωπογενή δραστηριότητα. Τέλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια επαύξησης της κατάρτισης του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων, όσον αφορά τη διαχείριση περιστατικών δηλητηριάσεων σε άγρια ζώα ή σε Σκύλους Φύλαξης Κοπαδιών και την εφαρμογή ορθών κτηνιατρικών πρακτικών για τη διατήρηση της υγείας των Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών.

Τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα συνδράμουν περαιτέρω στην ανάπτυξη και διατήρηση διαύλων συνεργασίας μεταξύ του προσωπικού των Φορέων και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής του Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με σκοπό τη διαχείριση των προβληματικών καταστάσεων που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση αρκούδων-ανθρώπου, την πρόληψη ζημιών σε παραγωγικά ζώα και συνεπώς την προστασία και διατήρηση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

Το πρακτικό σεμινάριο θα λάβει χώρα την Τρίτη 09 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 και θα διεξαχθεί στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του COVID-19, καθώς και το διαδραστικό χαρακτήρα του σεμιναρίου, το σύνολο των πρακτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα και τα επιμέρους αντικείμενα εκπαίδευσης παρατίθενται παρακάτω.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το προσωπικό του Φορέα σας για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Με εκτίμηση

Χαράλαμπος Μπιλλίνης
Ειδικευμένος κτηνίατρος στη διαχείριση υγείας της άγριας πανίδας Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής

 

 

 

 

 

 

C.2.1._Πρόσκληση σε Πρακτικό Σεμινάριο_ΦΔΒΠ_ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ_04_Νοε 2021