Εθελοντισμός στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Αναζητώντας τα παλιά μονοπάτια …
Η Παρασκευή 16 Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα που υποδεχόμαστε εθελοντές για το θερινό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM. Οι εθελοντές θα συνδράμουν στην ανάδειξη παλιών μονοπατιών και στην ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών για τους σκοπούς του LIFE ARCPROM με έμφαση στον περιορισμό του φαινομένου της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι εθελοντές θα υποστηρίζονται από στελέχη της Καλλιστώς και των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της Οροσειράς Ροδόπης και των Πρεσπών.
Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella). Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που είναι αδύνατο να ανοιχθούν από άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.
Οι εθελοντές και οι εθελόντριες του LIFE ARCPROM θα στηρίξουν το έργο κυρίως μέσα από την ανάδειξη παλιών μονοπατιών (ήπιος καθαρισμός και συντήρηση). Οι διαδρομές αυτές θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου και η πρόσβασή τους θα είναι ελεύθερη για κάθε επισκέπτη. Επίσης, θα έρθουν σε επαφή με κατοίκους αλλά και επισκέπτες της περιοχής ώστε να γνωρίσουν το έργο και τις δράσεις του LIFE ARCPROM. Έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της μείωσης των συγκρούσεων ανθρώπου και αρκούδας. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες αφού θα ενημερωθούν εκτενώς για το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων θα συμβάλουν στη διάχυση της πληροφορίας με απώτερο στόχο την ενημέρωση των κατοίκων και τη μείωση του φαινομένου.
Τα δύο γκρουπ των εθελοντών που θα λάβουν μέρος θα βρίσκονται για 10 ημέρες στο κάθε Εθνικό Πάρκο. Μαζί τους θα είναι συνεργάτες της «Καλλιστώ» που θα τους συνοδεύουν και θα τους υποστηρίζουν. Πέρα από την Καλλιστώ, υποστήριξη και εκπαίδευση θα προσφέρουν στους εθελοντές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Σκοπός μας είναι να υποστηριχθούν όσο δυνατό περισσότερο οι ανάγκες των Φορέων Διαχείρισης. Το πρώτο γκρουπ των εθελοντών θα βρίσκεται στη Ροδόπη από τις 16 έως και τις 25 Ιουλίου. Ενώ το δεύτερο γκρουπ θα βρίσκεται στις Πρέσπες από τις 23 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid19.
ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Καλλιστώς από προηγούμενα εθελοντικά προγράμματα.