Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της πλατφόρμας συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Εθνικό Πάρκο Maiella.

“Συνύπαρξη με την καφέ αρκούδα των Απεννίνων στο Εθνικό Πάρκο Maiella”: Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης στην συνάντηση εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Πάρκου στη Sulmona της Κεντρικής Ιταλίας στις 30/06/2021.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης C1 του έργου LIFE ARCPROM, μιας  δράσης που αποσκοπεί στην ίδρυση Πλατφορμών Συνύπαρξης Ανθρώπου- Αρκούδας στο πάρκο Maiella και σε 3 εθνικά πάρκα στην Ελλάδα (Βόρειας Πίνδου, Πρέσπας και Οροσειράς Ροδόπης). Η χθεσινή ήταν η πρώτη συνάντηση της πλατφόρμας στο Εθνικό Πάρκο Maiella, στην οποία προσκλήθηκαν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και ενδιαφερόμενων φορέων. Οι συναντήσεις της πλατφόρμας, που πραγματοποιούνται με συμμετοχική μέθοδο και συντονίζονται από έναν διαμεσολαβητή, θα επιτρέψουν στους διάφορους εκπροσώπους να αναμετρηθούν ο ένας με τα επιχειρήματα του άλλου, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τα ζητήματα που είναι απαραίτητα να αντιμετωπιστούν για τη βελτίωση της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα. Η πλατφόρμα θα συνεδριάζει κάθε 6 μήνες και η πρόοοδς που θα επιτευχθεί θα κοινοποιείται σε ετήσιες ημερίδες ανοιχτές σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η διατήρηση της καφέ αρκούδας προϋποθέτει τη συνύπαρξη με τους ανθρώπους. Σε αυτήν την διαπίστωση βασίζεται η Δράση C1 του LIFE ARCPROM.Το Εθνικό Πάρκο Maiella εκκίνησε τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην επικράτειά του, εφαρμόζοντας σύγχρονες συμμετοχικές μεθόδους και προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό για τον σκοπό αυτό. Η συνεργασία του Εθνικού Πάρκου με τα ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και η συνεργασία  μεταξύ των μερών θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση αυτής της δράσης, η οποία συνιστά μια από τις πιο σημαντικές δράσεις για την προστασία της αρκούδας.