Αρκούδα βιντεοσκοπήθηκε να “χορεύει” στο Εθνικό Πάρκο Majella! Πώς η συμπεριφορά της τριβής βοηθά στην επίτευξη των στόχων του LIFE ARCPROM.
Οι σπάνιες και αστείες εικόνες που «τραβήχτηκαν» από μια παγίδα κάμερας στο Εθνικό Πάρκο Majella, δείχνουν μια καφέ αρκούδα των Απεννίνων να «χορεύει» γύρω από ένα δέντρο!
Η νεαρή αρκούδα στην πραγματικότητα τρίβεται σε ένα πεύκο όπου πιθανώς μυρίζει τις μυρωδιές άλλων αρκούδων και θέλει επίσης να αφήσει τη δική της. Το τρίψιμο είναι μια συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι αρκούδες σε ολόκληρο το εύρος τους και εξακολουθεί να μην είναι πλήρως γνωστή και κατανοητή. Τα ενήλικα αρσενικά τρίβονται περισσότερο από τα ενήλικα θηλυκά και τα νεαρά μέλη, ενώ όλοι τρίβονται περισσότερο κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. Ωστόσο, οι αρκούδες διαφορετικού φύλου και ηλικίας τρίβονται κατά τη διάρκεια όλων των εποχών, αποκαλύπτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι περισσότερο από το να σχετίζεται μόνο με το ζευγάρωμα. Φαίνεται ότι οι αρκούδες επικοινωνούν στην πραγματικότητα με άλλες αρκούδες με τρίψιμο, ανταλλάσσοντας έτσι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία τους.
Αυτή η συμπεριφορά, πέρα από το ότι αποκαλύπτει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της οικολογίας της αρκούδας, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους βιολόγους του πεδίου, καθώς το τρίψιμο των αρκούδων αφήνει τρίχες στα δέντρα και αυτές μπορούν να συλλεχθούν ως γενετικά δείγματα για τη διερεύνηση της παρουσίας της αρκούδας. Αυτό συμβαίνει στο Εθνικό Πάρκο Majella της Κεντρικής Ιταλίας, όπου η συλλογή γενετικών δειγμάτων που προβλέπεται στη Δράση A2 του Life ARCPROM ξεκίνησε τον Ιούλιο χρησιμοποιώντας τα δέντρα όπου έχει υπάρξει συμπεριφορά τριβής και εφαρμόζοντας και άλλες ευκαιριακές μεθόδους συλλογής. Η ανάλυση δειγμάτων θα επιτρέψει την εκτίμηση του αριθμού, του φύλου και τελικά της γονεϊκότητας των αρκούδων που υπάρχουν στην περιοχή, απαραίτητες πληροφορίες για την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό δράσεων για τη διατήρηση αυτού του υπό εξαφάνιση υποείδους, της καφέ αρρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus).