Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μ.Δ. ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΝΕΣΤΟΥ-ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ & ΡΟΔΟΠΗΣ

Κύρια χαρακτηριστικά Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ)

Με την ενσωμάτωση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου και του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης λειτουργεί με έδρα το Πόρτο Λάγος της Π.Ε. Ξάνθης και παράρτημα το Μεσοχώρι Παρανεστίου. Η Μ.Δ. υπάγεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α) της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας.
Σκοπός ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.
Η πρώτη θεσμοθέτηση της προστασίας Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ έγινε το 1996 με την Κ.Υ.Α. 5796/16.9.1996 (ΦΕΚ Β’ 854), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Κ.Υ.Α. 44549/ 17.10.2008 (ΦΕΚ Δ’497), η οποία ισχύει έως και σήμερα.
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων. Το ΕΠΑΜΑΘ εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Τα φυσικά του όρια είναι, από βόρεια τα όρη Ροδόπης, από δυτικά η πεδινή περιοχή της Χρυσούπολης, από ανατολικά το νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΕ Ροδόπης και από νότια το Θρακικό πέλαγος.

 

Δέλτα Νέστου

Το Δέλτα Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Καβάλας και Ξάνθης με συνολική έκταση περίπου 500.000 στρέμματα και οριοθετείται από τα χωριά Νέα Καρβάλη στα δυτικά, Τοξότες στα βόρεια και Άβδηρα στα ανατολικά.
Οι βιότοποι του Δέλτα Νέστου παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία και συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ευνοεί την άγρια ζωή. Οι πιο διακριτοί στο δυτικό τμήμα είναι οι: λ/θ Βάσσοβας, Ερατεινού, Αγιάσματος, Κεραμωτής, Μοναστηρακίου και οι λίμνες της Χρυσούπολης και στο ανατολικό τμήμα οι λ/θ Ερασμίου και Μαγγάνων, καθώς και το τμήμα του ποταμού Νέστου από το φράγμα Τοξοτών μέχρι τις εκβολές του με μήκος 27 χιλιόμετρων, όπου διατηρείται ένα κομμάτι του φημισμένου και μεγαλύτερου στα Βαλκάνια παραποτάμιου δάσους το Κοτζά-Ορμάν (Μεγάλο Δάσος), με έκταση που άγγιζε τα 125.000 στρέμματα και δένδρα που έφταναν τα 40 μέτρα ύψος, ενώ ο κορμός τους έφτανε σε πλάτος τα δύο μέτρα. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4.500 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

 

Λίμνη Βιστωνίδα και σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών

Η λίμνη Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά. Εκτείνεται στις Π.Ε Ξάνθης και Ροδόπης, με έκταση 42.000 στρέμματα περίπου και μέσο βάθος 2,5 μέτρα. Η ιδιαιτερότητα της λίμνης, έγκειται στο γεγονός, ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Λίμνη Ισμαρίδα και Λιμνοθάλασσες Ροδόπης

Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου. Είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, στο νότιο τμήμα της Π.Ε. Ροδόπης, με έκταση περίπου 3.200 στρέματα και μέσο βάθος 1 μ. Στο βόρειο τμήμα της εκβάλλει ο ποταμός Βοσβόζης συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός μικρού, αλλά σημαντικού παραποτάμιου δάσους.Νότια της Ισμαρίδας, στις ακτές του Βιστωνικού όρμου εκτείνονται οι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης:Ξηρολίμνη, Αρωγή, Αλυκή, Πτελέα και Έλος, με πλούσια βιοποικιλότητα.

 

Τα Στενά του Νέστου και το Αισθητικό Δάσος Στενών Νέστου.

Μια περιοχή δυτικά της Ξάνθης, που περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Νέστου και τμήματα του Όρους Λεκάνης και του Αχλαδόβουνου. Χαρακτηρίζεται από ψηλές απόκρημνες ορθοπλαγιές, πυκνό παραποτάμιο δάσος, δασωμένες πλαγιές με θαμνώνεςμακί, συστάδες δρυοδάσους, βραχώδεις κορυφές, λιβάδια και αμμώδεις, λασπώδεις θέσεις σε νησίδες και τις όχθες του ποταμού.

 

Θάσος (Όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη) & νησίδες Κοίνυρα, Ξηρονήσι. Περίχωρα λιμένα Θάσου. Θαλάσσια περιοχή Καβάλας–Θάσου.

Περιλαμβάνει τμήματα της Θάσου και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, ένα μικρό υγρότοπο στον Λιμένα, καθώς και την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Θάσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας η οποία είναι σημαντική για την ιχθυοπανίδα της.

 

Κόλπος Παλαιού – Όρμος Ελευθερών

Βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και περιλαμβάνει το θαλάσσιο τμήμα της Νέας Περάμου και της νέας Ηρακλείτσας. Στην περιοχή εντοπίζονται λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

 

Περισσότερες πληροφορίες:
https://necca.gov.gr/mdpp/m-d-ethnikon-parkon-delta-nestou-vistonidas-ismaridas-kai-rodopis/