Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

22 / 2 – Εθνική Ημέρα Δράσης Κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (φόλες)

Με πολύ χαρά, διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από την εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε εχθές με θέμα: «22 / 2 – Εθνική Ημέρα Δράσης Κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (φόλες)» !

Μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ κηρύσσουν την 22η Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της προστασίας των ειδών άγριας πανίδας καθώς και των ζώων εργασίας από δηλητηριασμένα δολώματα, κηρύσσοντας από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Τα δύο Υπουργεία θέτουν υπό την αιγίδα τους όλες τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και παραγωγικές δυνάμεις, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής αλλά και των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας.

Προχωρούν, μάλιστα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της ισχύουσας από το 2018 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δεσμεύονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να διαχειρίζονται άμεσα τα περιστατικά δηλητηριάσεων, την υγειονομική ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, τη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό των δραστών και τη δικαστική τους δίωξη.

Συγκεκριμένα θα καθορίζεται το έργο κάθε υπηρεσίας και φορέα που εμπλέκεται με τη διαχείριση περιστατικών παράνομης χρήσης δολωμάτων, όπως ο εντοπισμός και η απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων από την ύπαιθρο καθώς και η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στα ευρήματα, η επίσημη καταγγελία των περιστατικών δηλητηρίασης στην Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία καθώς και η καταχώρηση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε μία βάση δεδομένων.

Η ΚΥΑ, επίσης, θα προβλέπει προληπτικές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε περιοχές με συχνά περιστατικά δηλητηρίασης, την αύξηση της τεχνογνωσίας των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων, τη στοχευμένη ενημέρωση χρηστών γης και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ξεκινά άμεσα τη δράση των 3 πρώτων «Ειδικών Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» με εκπαιδευμένους σκύλους και τους συνοδούς τους, στις Μονάδες Διαχείρισης Βιστωνίδας και Ροδόπης, Πίνδου και Έβρου, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να προστεθούν άλλες πέντε ομάδες, που θα διενεργούν εκτεταμένους ελέγχους σε επιλεγμένα σημεία της χώρας, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά.