Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ LIFE ARCPROM ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ, 1-5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώνει δύο ομάδες σεμιναρίων στα Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Πρεσπών και Οροσειράς Ροδόπης από την 1η έως και την 5η Οκτωβρίου 2021.  Η πρώτη ομάδα σεμιναρίων (1-3 Οκτώβρη) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Α3 «Μελέτη για την αξιοποίηση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς την αρκούδα». Η δεύτερη ομάδα σεμιναρίων (4-5 Οκτώβρη) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης C2 «Κατάρτιση προσωπικού των Εθνικών Πάρκων και άλλων περιβαλλοντικών φορέων στις περιοχές του έργου».

 

Κατά την πρώτη ομάδα σεμιναρίων το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει σε  μελισσοκομικές επιχειρήσεις το σήμα αναγνώρισης προϊόντων «Φιλικό προς την Καφέ Αρκούδα» που έχει σχεδιαστεί από το ίδιο. Η παρουσίαση του σήματος θα πραγματοποιηθεί σε δια ζώσης συναντήσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα, όπως παρακάτω:

 

  • Για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου: Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10:30, στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών Ζαγορίου.
  • Για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών: Σάββατο 02 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10:30, στο παλιό δημαρχείο Λαιμού του Δήμου Πρεσπών.
  • Για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης: Κυριακή 03 Οκτωβρίου και ώρα 10:30, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στο Παρανέστι.

 

Η ανάπτυξη του εν λόγω  σήματος, πέραν του βασικού στόχου βελτίωσης των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας, θα συμβάλει στην αναγνώριση της καφέ αρκούδας, όχι μόνο ως είδος με περιβαλλοντική αξία, αλλά και με οικονομική αξία. Με αυτό τον τρόπο θα προστεθεί αξία στα προϊόντα των μελισσοκομικών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς την αρκούδα καθώς θα γίνουν ανταγωνιστικότερα για ομάδες καταναλωτών που σέβονται το περιβάλλον.

 

Κατά την δεύτερη ομάδα σεμιναρίων (4-5 Οκτωβρίου) το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ έχουν προγραμματίσει τη διενέργεια πρακτικού σεμιναρίου με τίτλο «Διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας». Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνέχεια της ομώνυμης ημερίδας θεωρητικής κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και απευθύνεται πρωτίστως στο προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιφερειών, Διευθύνσεων Δασών, Δασαρχείων και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που παρακολούθησαν την παραπάνω ημερίδα. Το σεμινάριο θα παρουσιαστεί στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στο Παρανέστι Δράμας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στις μεθόδους και τις τεχνικές κτηνιατροδικαστικής διερεύνησης των αιτιών θανάτου άγριου ζώου (αρκούδα) στο πεδίο, με σκοπό την αποτροπή της χρήσης παράνομων πρακτικών. Επιπλέον, στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τα υλικά  και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την απομάκρυνση ή τη διάσωση ατόμων καφέ αρκούδας. Τέλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια επαύξησης της κατάρτισης του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων, όσον αφορά τη διαχείριση περιστατικών δηλητηριάσεων σε άγρια ζώα ή σε σκύλους φύλαξης κοπαδιών και την εφαρμογή ορθών κτηνιατρικών πρακτικών για τη διατήρηση της υγείας των σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Η εκπαίδευση στα παραπάνω εκτιμάται ότι θα συνδράμει περαιτέρω στην ανάπτυξη διαύλων συνεργασίας μεταξύ του προσωπικού όλων των παραπάνω φορέων και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Τελικός σκοπός είναι η διαχείριση των προβληματικών καταστάσεων που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου, η πρόληψη ζημιών σε παραγωγικά ζώα και συνεπώς η προστασία της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του COVID-19, καθώς και το διαδραστικό χαρακτήρα του σεμιναρίου, το σύνολο των πρακτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα και τα επιμέρους αντικείμενα εκπαίδευσης παρατίθενται παρακάτω:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε κάθε είδους σεμινάρια/συναντήσεις που διενεργούνται με φυσική παρουσία, δύναται να συμμετέχουν ΜΟΝΟ φυσικά πρόσωπα που πληρούν υποχρεωτικά μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19.

(β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19.

(γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών και μικρότερο των 180 ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου.

(δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

 

Το έργο LIFE ARCPROM (LIFE18 NAT / GR / 000768) έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης, τρία στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων. Εταίροι του έργου είναι τέσσερα Εθνικά Πάρκα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης και Majella), δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Iταλίας). Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ , το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων, ενώ το συνολικό του budget είναι 2,786,497 €.