Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

LIFE ARCPROM: Δύο χώρες, τέσσερα εθνικά πάρκα, κοινός στόχος η συνύπαρξη με την αρκούδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE ARCPROM (LIFE 18 NAT/GR/000768) με τίτλο « Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε 4 Εθνικά Πάρκα στην Ν. Ευρώπη» που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς και συνολικά παρευρέθηκαν πάνω από 25 ειδικοί επιστήμονες από Ελλάδα και Ιταλία για να συζητήσουν και να προγραμματίσουν τις δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν μέσα από το έργο και που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης της καφέ αρκούδας με τον άνθρωπο.

 

Το έργο, που χρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE Φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υλοποιηθεί σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Ροδόπης, Πρεσπών και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων διαχείρισης.

 

Επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη θα παρέχει το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το WWF Ιταλίας καθώς και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», που έχει και την ευθύνη συντονισμού του έργου.

 

Τέλος, την ανάπτυξη του επικοινωνιακού υλικού και της οπτικής ταυτότητας του έργου θα αναλάβει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πενταετές έργο ξεκίνησε επίσημα την υλοποίησή του τον Οκτώβριο 2019 και θα διαρκέσει μέχρι το 2024. Στους κύριους στόχους περιλαμβάνονται η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης των ζώων σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν οριζόντιες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Μερτζάνης Γιώργος, Καλλιστώ, Κ: 0030 699 923 0693
Ψαρούδας Σπύρος, Καλλιστώ, Κ: 0030 699 991 5200

kick-off meeting